leafless trees on green grass field during daytime leafless trees on green grass field during daytime

Peter Wennink vermogen

Ken je de naam Peter Wennink niet? Hmm… Dan heb je stiekem eigenlijk wel onder een steen gelegen. Al helemaal als je daarbij vermeldt dat je geen idee hebt van wat ASML is. ASML is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van geavanceerde lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Hun technologie is cruciaal voor de productie van microchips, die essentieel zijn voor moderne elektronische apparaten. ASML’s machines maken extreem kleine structuren mogelijk.

Peter Wennink, die was vanaf 1999 tot aan 2024 werkzaam bij het bedrijf als CFO (chief financial officer) en de laatste 10 jaar als CEO. In deze blog vertellen we je wie hij si, wat hij heeft verdiend in al die tijd en nog veel meer. Ready? Go!

Een korte uitleg

Wennink groeide op in een gezin met vijf andere broers en zussen. Zijn moeder zorgde voor de kinderen, zijn vader werkte bij Philips (het bedrijf waaruit ASML ontstond). Het gezin had een gelovige opvoeding en hoewel Wennink daar niet echt actief meer in is, heeft hij wel veel waarden en normen vanuit huis meegenomen. Hij is bijvoorbeeld erg nuchter, is toegankelijk, heeft een hekel aan rangen en standen en neemt graag verantwoordelijkheid voor de zaken om zich heen.

De carrière van Wennink begon in elk geval bij Delloite, waar hij uiteindelijk partner werd. Hij vertrok eind vorige eeuw naar ASML, een bedrijf dat toen nog relatief onbekend was. Wennink stond er arm in arm met succes, want tegenwoordig is het bedrijf marktleider. Voor zijn verdiensten bij ASML is hij op verschillende manieren bedankt (o.a. koninklijke onderscheiding). Overigens had hij naast ASML ook nog andere nevenrollen, zoals het zijn van voorzitter en lid bij meerdere bedrijven en verenigingen.

Opgebouwd vermogen

In begin 2024 schatte zakenblad de Quote het vermogen van Peter Wennink op zo’n 100 miljoen euro. Dat is nog niet helemaal genoeg om in de Quote500 te verschijnen, maar alsnog een enorm bedrag waar hij lekker mee met pensioen kan gaan. Want, in april 2024 zwaaide Wennink samen met Martin van den Brink af bij ASML. Ze leggen hun stokjes neer om de volgende twee aan te stellen die hun werk goed kunnen doen.

In elk geval zit een groot gedeelte van zijn geld in aandelen die hij in ASML heeft. In principe gaat dat goed. Toen Wennink startte bij ASML lag de waarde tussen de 50 en 60 euro, in 2024 steeg deze al ruim boven de 800 euro uit. Wauw, is dat even gaaf. Hij kan er zijn vrouw en twee kinderen ongetwijfeld goed van onderhouden.

De toekomst

Niemand gelooft dat een persoon als Wennink écht helemaal niks meer gaat doen, nu hij afscheid heeft genomen van zijn rol als CEO. Sowieso zullen ze nog een tijdje in een adviserende rol te bereiken zijn, maar verder zijn we benieuwd of hij wellicht nog adem heeft om een ander bedrijf op te zoeken. Ach, de toekomst zal het leren, nietwaar? Wij vinden het in elk geval mooi voor vandaag geweest. Tot de volgende keer!