a pile of coins a pile of coins

Jorien van den Herik: wat is er over van zijn fortuinlijke vermogen?

Hij is inmiddels al de 80 jaar gepasseerd en inmiddels komt er nog maar weinig over ‘m naar buiten. Dat was een gehele tijd overigens wel andere koek. Deze Nederlandse zakenman had onder andere nauw bandjes met Feyenoord en was zelfs in de politiek actief. Wie was deze duizendpoot, wat heeft hij gedurende zijn carrière verdiend en hoe brengt hij zijn laatste jaren door? Je leest het antwoord op die vragen in deze blog.

Een geschil met Feyenoord

De meeste onbekenden van deze man zullen de naam Jorien van den Herik waarschijnlijk kennen van het geschil dat hij had met Feyenoord. Van den Herik was jaren lang de voorzitter van de club. Echter was er een FIOD-zaak, waarbij Van den Herik uiteindelijk 3 ton claimde aan juridische kosten die hij heeft gemaakt.

De uitspraak van de zaak viel in het voordeel van Van den Herik, maar niet in het bedrag wat hij had willen zien. Feyenoord moest 40k terug betalen, inclusief rente, maar exclusief de verblijfskosten en tijdsverzuim van Van den Herik niet. Hmm… Als zijn eigen inschattingen klopten, dan heeft Van den Herik hier dus maar liefst ruim 2 ton aan verloren. Het gaat in die zin over serieuze aanvragen die lang niet iedereen zich kan permitteren.

50-PLUS

Goed om te vermelden is overigens dat Van den Herik in de FIOD-zaak tegen hem tot in de cassatie aan toe werd vrijgesproken. Maar goed, nog even terug naar waar je Van den Herik nog meer van kan kennen, want dat is van de politieke partij 50PLUS. In 2023 was hij voor heel even partijvoorzitter, maar dat verliep niet helemaal even soepel. Na nog geen half jaar werd Van den Herik namelijk na ene vrijwel unaniem besluit ontslagen, vanwege ‘vermeend onbehoorlijk bestuur’.

Dat nou net deze twee punten in een negatief daglicht staan is misschien een beetje jammer, want Van den Herik heeft in zijn tijd bij Feyenoord volgens velen ook heel veel goeds betekent…

Vermogen

Anyway, in zulke gevallen vinden wij het interessant om dan te kijken naar wat het vermogen van een man als Van den Herik is. Helaas is dit ons voor een groot gedeelte onbekend. Hij zou in zijn tijd bij Feyenoord volgens sommigen de club wel miljoenen euro’s afhandig hebben gemaakt, maar of dit klopt en wat er van waar is, is ons niet bekend.

Laten we het erop houden dat hij het vast niet slecht heeft en wat dat betreft zijn pensioen lekker rustig kan uitzitten. Waar je ook van wordt beschuldigd, het is altijd belangrijk om dichtbij jezelf te blijven staan en jezelf te geloven. Had jij eigenlijk al eerder van Jorien van den Herik gehoord of was dit de eerste keer? We horen het graag van je!