Een kwart miljoen mensen gingen je al voor: zij sparen volgens LeasePlan Bank allemaal bij hen. In de afgelopen, bijna, 15 jaar is het uitgegroeid tot een bank waar ‘sparen’ hoog in het vaandel staat. Dat kan ook eigenlijk anders, gezien de focus uitsluitend op sparen ligt.
In deze blog zullen we je vertellen hoe het in zijn werk gaat, bij de LeasePlan bank. Goed om te weten is dat we ons gewoon baseren op de informatie die op hun eigen website te vinden is. Bij de nadelen die worden beschreven, is het goed deze met een korreltje zout te nemen. Het geldt namelijk niet voor iedereen en het kan best zijn dat jijzelf een hele andere ervaring hebt dan wat er in de reviews (gevonden op Trustpilot en Independer) wordt beschreven.
Nederland als ‘spaarland’
Nederlanders zijn goed in sparen. Met name in de periode tussen 2020 en 2022 bleek dit te pieken tot een absoluut maximum. De reden? Nou, wat dacht je van de coronacrisis die toen woedde. Veel mensen konden niet op vakantie en andere grotere uitgaven werden ook minder gedaan.
Hoewel het medio 2024 weer schommelt op de ‘normale’ 15 miljard euro per jaar, is Nederland een echt spaarland. Het spaarzame gedrag is geworteld in een cultuur van financiële verantwoordelijk en voorzichtigheid, welke is beïnvloed door bijvoorbeeld de crises die we hebben gekend. Hoewel de rentetarieven de laatste jaren laag zijn, houd de Nederlander nog steeds vol. Er verdwijnt overigens wel steeds meer naar het buitenland, omdat daar de rentes relatief hoger zijn.
Wat we hier mee willen zeggen, is dat het niet als een verrassing komt dat er een Nederlandse bank is die zich uitsluitend richt op sparen, zoals de LeasePlan Bank dat doet.
Een hoge rente
Eén ding is zeker en dat is dat de LeasePlan Bank graag adverteert met hun ‘expertise’ in sparen. Dat dat betekent dat ze dan ook de hoogste spaarrente kennen, is niet helemaal waar, maar daarover later meer. In elk geval bestaat het team uit maar weinig personeel om zo extra kosten te onderdrukken. Het geheel maakt overigens deel uit van Ayvens.
Ayvens is ontstaan vanuit de LeasePlan Corporation (die naam klinkt bekend, nietwaar?) en ALD automotive. Inmiddels is het actief in 44 landen en een specialist op het gebied van duurzame mobiliteit en het leasen van auto’s. Nou, dan kan je ook al wel raden waar jouw spaarcenten in geïnvesteerd worden, of niet dan?
De schaduwzijde van de LeasePlan Bank
Tot nu toe klinkt het eigenlijk wel goed allemaal, die LeasePlan Bank. Het is een 100% Nederlands bedrijf, is lid van de Nederlandse Vereniging van Banken, heeft het een bankvergunning van de Nederlandsche Bank én valt het onder het depositogarantiestelsel. Niks meer aan doen, zo kan je wel stellen. Toch is niet alles zo positief over de bank. Dat gaat onder andere over het volgende:
#1 Hoogte rente
Hoewel je misschien verwacht dat de bank, die zich alleen richt op sparen, (een van) de hoogste rente heeft, is dat lang niet altijd het geval. Sterker nog, er zijn talloze gerenommeerde banken waar je wat dat betreft beter je geld kan stellen. Aan de andere kant moet daarbij worden vermeldt dat rente niet statisch is. Met andere woorden, misschien gaat het over eentijden wel weer wat beter, maar weet dat dit geen belofte kan zijn.
#2 Geen fysiek contact
De LeasePlan Bank is volledig online, wat betekent dat er geen mogelijkheid is om een fysieke afspraak te maken. Dit kan een nadeel zijn voor klanten die persoonlijke service waarderen of complexe vragen hebben die lastig telefonisch of via e-mail te bespreken zijn. Voor sommige mensen kan het ontbreken van face-to-face contact het vertrouwen in de bank verminderen, vooral bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.
#3 Discutabele klantenservice
Zoek je naar reviews over de bank, dan kom je veelal bezig dat de klantenservice niet altijd goed is. Het lijkt alsof ze onderbezet zijn en niet echt de tijd hebben. Dat doet ons zelf weer denken aan het ’trotse statement’ van de bank, waarin ze vertellen dat ze werken met een klein team. Misschien is dat dan toch niet zo handig?
Aan de andere kant moet je beseffen dat je niet zeker weet of online reviews betrouwbaar zijn. Mensen zijn geneigd om eerder hun onvrede te uiten, terwijl tevreden klanten minder vaak geneigd zijn een goede review achter te laten. Dit maakt het moeilijk om een evenwichtig oordeel te vormen op basis van beoordelingen.
Conclusie
Of je wel of niet kiest voor LeasePlan Bank hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Weeg de voordelen, zoals hogere rente en gemak, af tegen de nadelen, zoals het ontbreken van fysieke kantoren. Het is in elk geval altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur of iemand met ervaring in de financiële sector. Zij kunnen je helpen een weloverwogen beslissing te nemen. Onthoud echter dat de uiteindelijke keuze bij jou ligt, afgestemd op jouw financiële doelen en comfort. Nou, dan zal het uiteindelijk wel goed moeten komen, toch? We hopen in elk geval dat je voldoende bent geïnformeerd en onthoud: doe altijd nog je eigen onderzoek!