10 euro bill on black textile 10 euro bill on black textile

Heb je deze nadelen van de Bigbank al overwogen?

In de wereld van digitale banken is Bigbank een naam die steeds vaker opduikt. Deze Estse bank biedt een scala aan financiële producten. Maar zoals bij elke financiële instelling zijn er zowel voordelen als nadelen aan het gebruik van Bigbank. In deze blog zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten van Bigbank. Dus, of je nu overweegt om een rekening te openen of simpelweg nieuwsgierig bent naar de werking van deze moderne bank, deze informatie zal je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Informatie over de Bigbank

In 1992, dus nog in de vorige eeuw, werd de Bigbank al opgericht. Het hoofdkantoor zit dan wel in Estland, maar de kredietbank is internationaal. Ook in Nederland kan je er sinds enige tijd terecht. Vanaf 2012 was dat met spaardeposito’s met vaste looptijd en sinds 2021 is daar flexibele spaarrekeningen aan toegevoegd.

In principe is het een redelijk traditionele bank in de zin van dat de inleg van spaarrekeningen voor kleinschalige kredieten wordt gebruikt. Echter maakt het stukje ‘online’ de bank iets van deze tijd. Je zal in Nederland dan ook geen fysieke winkels vinden. Het voordeel daarvan is dat de kosten laag blijven en de rente aantrekkelijk is.

EU-garantie

Wat belangrijk is voor de meeste spaarders, is dat er kan worden voldaan aan een soort garantie. In de EU geldt bijvoorbeeld een regeling dat het spaargeld van spaargeld tot een bedrag van €100.000 is beschermd. Op de site van de Bigbank lezen we inderdaad dat zij deze garantie ook bieden. Daar bovenop heb je bij de Bigbank ook nog de garantie van inleg. In Estland wordt betaald met de euro, net als hier, dus schommelingen in waarde van valuta, kennen hier geen negatieve invloeden.

Wat zijn nadelen van de Bigbank?

Het klinkt allemaal supergaaf, zo’n bank in het buitenland. Sterker nog, we kunnen je vertellen dat steeds meer Nederlanders hun spaargeld in het buitenland plaatsen. De reen daarvoor is de rente. Die ligt in Nederland namelijk relatief laag en scheelt soms wel hele procenten met banken in het buitenland. Als je je geld daar dan kan neerzetten, then why not, zou je kunnen bedenken. Toch kent de Bigbank wel een aantal nadelen, waaronder:

#1 Rente

Hoewel er natuurlijk wordt geadverteerd met het feit dat de rentetarieven aantrekkelijker zijn omdat de bank alleen maar online is, is dat niet helemaal waar. Tenminste, rente is zo wispelturig als je maar kan bedenken. Dat houdt in dat het best zo kan zijn dat je soms op tien andere plekken een rente vindt die meer aantrekkelijk is. Daarom is het altijd goed om uitgebreid onderzoek te doen en je te verdiepen in van allerlei banken en de laatste ontwikkelingen.

#2 Slechts online

Veel mensen, vooral degene die wat ouder zijn, hebben er baat bij dat hen face to face iets wordt uitgelegd. Ze zijn digitaal minder goed onderlegd en willen graag de tijd nemen om het allemaal uitgelegd te krijgen. Bij een bank die zich alleen in de online sferen verkeert, is dat net wat anders. Je kan op niemand afstappen en als er echt problemen zijn, ben je afhankelijk van hun klantenservice.

Wij zouden het toch altijd wel prettig vinden om iemand te kunnen spreken tijdens winkeluren, op een fysieke plek. Toch wat anders dan dat je via de telefoon van kastje naar de muur wordt gestuurd, nietwaar?

#3 Recensies

Kijk je op een onafhankelijk review-platform als Trustpilot, dan zijn de recensies nou niet per se hoofdzakelijk positief. In 2024 zijn er dan nog wel 3,9/5 sterren behaald, maar andere banken die we hebben bekeken hebben het nog wel hoger liggen dan dat. De negatieve recensies gaan eigenlijk toch wel over de klantenservice of over de soms wat omslachtige manier van aanmelden. Het werkt niet altijd mee zoals het zou moeten doen en dat roept frustraties op. Iets wat wij overigens heel goed kunnen begrijpen. Ook duurt het opnemen en storten soms vrij lang. Dat betekent dat je niet zo 1,2,3 bij je geld kan als je het echt nu nodig hebt.

#4 Garantie

In Nederland heb je voor die garantie, waar we het laatst over hadden, het depositogarantiestelsel. De Nederlandsche Bank houdt daar toezicht op in de zin van dat ze een register met banken bijhouden en daarbij neerzetten of de bank onder een garantie valt. Echter staat er bij de Bigbank niet in het register van dat het onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Dat betekent dat je, bij faillissement, bij het Estse Tagatisfonds beroep moet doen op je geld. Daar spreken ze geen Nederlands en dat kan voor veel problemen leiden bij de consumenten die die taal moeilijk machtig zijn. Houdt hier dus echt rekening mee!

En zo zouden we nog wel meer nadelen kunnen benoemen, maar die nadelen zijn voor veel mensen erg persoonlijk.

Advies

Ons advies is, wanneer je geïnteresseerd bent in het storten van je geld in het buitenland, om een financieel adviseur om advies te vragen. En dan niet eentje die zich als influencer je allemaal trucjes vertelt, maar wel eentje die ervoor heeft gestudeerd en goede beoordelingen kent. Hij of zij heeft ongetwijfeld kennis over de stand van zaken en zal je dan ook vertellen of het wel verstandig is om te doen of niet. We hopen dan ook dat je verder voldoende bent geïnformeerd over de Bigbank en zien je een volgende keer graag terug bij entrepreneuronline. Tot dan!