man holding his graduation cap man holding his graduation cap

Heb je deze nadelen van een Associate Degree overwogen?

Een Associate Degree (AD). Voor de een zal het klinken als iets herkenbaars, de ander zal allen maar vraagtekens hebben bij dit begrip. Zo gek is dat ook niet, want het is niet zo zeer een gangbare opleiding, wat dat betreft. In elk geval ben je hier hoe dan ook aan het juiste adres.

In deze blog zal je namelijk alles over zo’n associate degree te weten komen. We vertellen je daarbij over het NLQF, over de voordelen van deze opleiding, maar ook wat er mogelijk wat minder positief is. Zo krijg je een volledig beeld van hoe en wat en weet jij straks of je je hier wel of niet voor wil inschrijven. Lees je gauw verder? Dan zal je op een heldere manier van informatie worden voorzien!

Uitleg en betekenis

Een associate degree is een tweejarige hbo-opleiding die tussen mbo-4 en een volledige bachelor in zit. Het biedt een praktijkgerichte opleiding die is afgestemd op de behoeften van de arbeidsmarkt. Studenten krijgen een mix van theorie en praktijk en kunnen na afronding direct aan het werk gaan. Doorstromen naar het derde jaar van een hbo-bacheloropleiding die eraan gekoppeld is, zal in de toekomst waarschijnlijk niet meer kunnen, helaas. De associate degree is in elk geval ideaal voor mensen die snel willen doorleren en carrière willen maken in een specifiek vakgebied.

NLQF

Praten we in termen van NLQF, dan is een associate degree NLQF 4. For your information, Het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) is een systeem dat de niveaus van verschillende kwalificaties in Nederland beschrijft en vergelijkt. Het raamwerk heeft acht niveaus, oplopend van eenvoudig tot zeer complex:

  • NLQF 1: Mbo-niveau 1, basisvaardigheden, vergelijkbaar met startkwalificaties.
  • NLQF 2: Mbo-niveau 2, vergelijkbaar met assistent functies.
  • NLQF 3: Mbo- niveau 3, veel praktijkgerichte functies.
  • NLQF 4: Mbo-niveau 4, vergelijkbaar met middelbare beroepen.
  • NLQF 5: Associate degree, praktijkgerichte opleidingen tussen mbo en hbo.
  • NLQF 6: (hbo)Bachelor, voorbereidend op professionele beroepen.
  • NLQF 7: Masteropleiding, gericht op diepgaande specialisatie.
  • NLQF 8: Doctorale graad, het hoogste niveau, gericht op origineel onderzoek en kennisontwikkeling.

Zoals je kunt lezen zit een AD dus net tussen het mbo en hbo in, wat het een interessante optie maakt voor mbo’ers die nog wat extra’s willen, maar het hbo net een stap te ver vinden. Hbo’ers die liever een stapje terugdoen, kunnen ook kiezen voor een AD.

Dit zijn nadelen van een Associate Degree

Het kan, eerlijk is eerlijk, een waardevol alternatief zijn voor een volledige bacheloropleiding, maar er zijn ook nadelen verbonden aan het behalen van een Associate Degree. Hier zijn enkele van de nadelen:

#1 Beperkte erkenning

In sommige sectoren of landen wordt een Associate Degree minder erkend dan een volledige bachelor. Dit kan invloed hebben op je carrièrevooruitzichten, vooral als je internationaal wilt werken.

#2 Beperkte doorstroommogelijkheden

Hoewel een Associate Degree vaak bedoeld is als opstap naar een bacheloropleiding, kan het moeilijker zijn om na afloop door te stromen naar een volledige hbo-bachelor. Dit omdat een AD tegenwoordig steeds vaker wordt losgekoppeld van de hoofdopleiding. Bovendien behaal je met een Associate Degree geen propedeuse. Je zou daardoor dus ook niet naar een universitaire studie kunnen doorstromen. Helaas is het wat dat betreft dus nog niet altijd zo positief.

#3 Minder onderzoeksmogelijkheden

Een Associate Degree richt zich vooral op praktische vaardigheden, en er is vaak minder nadruk op theoretisch of academisch onderzoek. Dit kan beperkend zijn als je interesse hebt in een loopbaan in het onderzoek of academische veld. Wellicht kan je alsnog overwegen een hbo-opleiding te volgen?

#4 Niet populair

Natuurlijk moet je nooit een studie kiezen omdat iemand anders dat zegt. Sterker nog, volg alsjeblieft je hart en kies voor een AD als je dat wil. Tenminste, dan moet een hogeschool in de buurt deze nog wel aanbieden. Omdat een Associate Degree relatief onbekend is, wordt er ook nauwelijks voor gekozen. De opleidingen hebben ‘geen poot om op te staan’ en voor je het weet verdwijnen ze weer. Het beperkte aanbod kan een punt zijn om je tegen te houden in je studie.

#5 Minder carrièremogelijkheden

Voor sommige functies of loopbanen is een volledige bachelor het minimumvereiste. Met een Associate Degree kan het moeilijker zijn om door te groeien naar hogere functies. Bovendien wordt er weleens gevraagd om ‘hbo-denkniveau’. Nu stellen wij überhaupt altijd onze vraagtekens bij zo’n vraag, maar een AD is nu eenmaal geen hbo, terwijl dat wel zo voor je kan aanvoelen.

Duss… Hoewel een Associate Degree voor velen een uitstekende keuze kan zijn, is het belangrijk om de mogelijke nadelen af te wegen tegen je persoonlijke en professionele doelen voordat je deze opleiding kiest.

Conclusie

Een Associate Degree (AD) is een praktijkgerichte hbo-opleiding die binnen twee jaar behaald kan worden, ideaal voor studenten die snel de arbeidsmarkt op willen. Het biedt een goede basis en praktische vaardigheden, maar kent ook nadelen zoals beperkte doorstroommogelijkheden naar een bachelor, lagere salarisperspectieven, en minder diepgaande kennis. Voor wie snel aan de slag wil in een specifieke sector, kan een AD een uitstekende keuze zijn, mits de beperkingen in lijn liggen met je carrièredoelen.