aerial view of city buildings during daytime aerial view of city buildings during daytime

Martin van den Brink: heeft hij dit vermogen opgebouwd?

Ooit gehoord van ASML? Als je een beetje bent geïnteresseerd in de grote ondernemingen in Nederland, wel. Het bedrijf ontwikkelt en produceert zogeheten lithografiesystemen die worden gebruikt door chipfabrikanten om een basis te vormen voor microchips. Het is een cruciale stap in het productieproces van halfgeleiders.

Je zou wel kunnen stellen dat het bedrijf een marktleider is én dat ze altijd een stapje voor hebben ins bepaalde technologieën. Mister ASML? Dat is volgens velen ook wel Martin van den Brink. Lees in deze blog waarom, inclusief andere interessante informatie.

Wie is ‘mister ASML’?

Not impressed? Well, think again. Het bedrijf heeft bijna 40.000 werknemers van talloze nationaliteiten en heeft in zekere zin dus dominantie op de markt. Een man die het allemaal voor zijn ogen heeft zien gebeuren, is Martin van den Brink. Hij volgde verschillende opleidingen om vervolgens in eerste instantie eigenlijk helemaal niet zo succesvol te zijn.

Toch zette hij door om uiteindelijk een van de sleutelfiguren in de technologische vooruitgang van het bedrijf te zijn. Nog net in de vorige eeuw, in 1999, werd hij benoemd tot lid van bestuur en was jarenlang de Chief Technology Officer, tot en met 2024 om precies te zijn. In elk geval zijn er onder zijn leiding enkel van de meest baanbrekende technologen ontwikkeld.

Prijzen en erkenning

Martin van den Brink is inmiddels al lang en breed internationaal erkend voor zijn bijdragen aan de technologie en heeft verschillende prestigieuze prijzen ontvangen, zoals de IEEE Robert N. Noyce Medal en een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. In 2024 kondigde hij zijn pensioen aan, wat een belangrijk moment markeerde in de geschiedenis van ASML, gezien zijn invloed op het bedrijf en de bredere halfgeleiderindustrie​

Erkenning in de vorm van geld

Natuurlijk mag je verwachten dat een man in een topfunctie als deze op zekere wijze flink financieel gecompenseerd is. Er zijn verschillende bronnen die hem een miljonair noemen. Dat is onder andere op basis van zijn salaris, maar ook de bonussen die hij mogelijk binnensleepte bij het sluiten van deals met andere vooruitstrevende bedrijven. Hoewel we het lastig vinden je een een exacte schatting te geven van een bedrag, hoef je er niet gek van op te kijken als hij straks in heel veel luxe van zijn pensioen kan genieten.

Conclusie

ASML speelt een cruciale rol in de wereldwijde technologie- en halfgeleiderindustrie door de levering van de lithografiesystemen die nodig zijn voor de productie van geavanceerde microchips. Het bedrijf is een wereldleider in zijn vakgebied en is van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe technologieën. Mister ASML, ofwel Martin van den Brink, heeft een groot aandeel gehad in het succes van het bedrijf. Overigens behoren er ook vele andere namen in dat rijtje, vergeet dat niet!