Hi! Daar zijn we weer. Terug om een onderwerp te bespreken waar jij waarschijnlijk vraagtekens over hebt of vraagtekens bij stelt. In deze blog wordt alles rondom het ‘Generatiepact’ besproken. Het is in principe een regeling die de sommige problemen van de vergrijzing probeert te onderdrukken. Maar, een terechte vraag die wordt gesteld is of het allemaal wel zo positief is. Lees in deze blog alles dat je van die informatie kan voorzien. Nieuwsgierig? Nice, lees maar gelijk verder dan.
Wat is het Generatiepact?
Het Generatiepact is een regeling in Nederland die bedoeld is om oudere werknemers langer aan het werk te houden en tegelijkertijd jongeren de kans te geven om aan de slag te gaan. Het pact werkt zo: oudere werknemers kunnen ervoor kiezen om minder te gaan werken, bijvoorbeeld drie of vier dagen per week, terwijl ze toch een groot deel van hun salaris behouden en hun pensioenopbouw volledig blijft. Dit maakt het aantrekkelijker voor hen om langer door te werken zonder volledige werkdagen te moeten draaien. Het pact zie je daardoor overigens soms ook wel terug als:
- De 80-90-100 regeling
De werknemer werkt nog maar 80% van de tijd, terwijl hij nog 90% krijgt uitbetaald en 100% verdiend. Dus, in plaats van 40 uur, werkt de werknemer nog maar 32 uur. Hij of zij krijgt 90% van het 40-uurs loon uitbetaald en behoudt de 100% pensioenopbouw.
Deze regeling komt ook in andere vormen voor. Met de Belastingdienst is in elk geval afgesproken om minimaal 50% van de originele arbeidsduur te werken. Dit om de 100% pensioenopbouw te rechtvaardigen.
Maar goed, de uren die de oudere werknemers minder gaan werken, kunnen dan worden ingevuld door jongere werknemers. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe krachten in het bedrijf, terwijl de ervaring van de oudere werknemers behouden blijft. Het Generatiepact is dus een manier om kennis en ervaring te delen, werkdruk te verlichten voor oudere werknemers en tegelijkertijd jongeren een betere kans te geven op de arbeidsmarkt.
Extra voorwaarden en voordelen
Kijk, tegenwoordig moeten mensen steeds langer doorwerken, terwijl ze eigenlijk op een gegeven moment ervaren dat het niet meer echt lukt. Het generatiepact is daarvoor een mooie oplossing. Weet wel dat het niet zómaar kan worden uitgevoerd, want:
- het kan bijvoorbeeld niet eerder dan vanaf 10 jaar voor de AOW-leeftijd worden ingezet.
De exacte voorwaarden van het pact staan in je CAO beschreven, zo kan het best zijn dat het pas in kan gaan vanaf 63 jaar of ouder. Voordelen van het pact zijn:
- (mogelijke) vermindering van ziekteverzuim
- de oudere generatie maakt plaats voor de jongere generatie, waarbij kennisoverdracht plaatsvindt.
- soms betere aansluiting op financiën
- er is veel ruimte in het opstellen van de regeling (60-80-100, 80-90-100, 60-80-90, etc.)
Goed, klinkt allemaal fantastisch en toch zijn er ook genoeg mogelijke nadelen te benoemen.
Overwegingen bij het Generatiepact
Want, heb je eigenlijk al wel nagedacht over de volgende punten? Niet alles is zo mooi als het lijkt. Lees:
#1 Ontbreken van herbezetting
Het is niet altijd maar zeker dat er voor alle werkuren van een oudere werknemer, een nieuwe werknemer kan worden ingezet. Zo hebben sommige bedrijfstakken te maken met robotisering van het werk of wordt het werk elders voortgezet. Het hele idee van een generatiepact is dat het werk vrij komt voor jongere werknemers. Dat valt hierbij in het niet.
#2 Gebrek aan kennis
Is het eerlijk om te zeggen dat het werk van een senior per direct kan worden overgenomen door een junior of beginnend medior? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, als er expertise van de senior nodig is en hij of zij niet aanwezig is, dan kan dat tot problemen binnen het bedrijf leiden. Het klinkt daarom soms wat aantrekkelijker dan het daadwerkelijk is.
#3 Toename personeelskosten
Je betaalt een werknemer meer dan dat hij op papier, qua arbeidsuren, waard is. Bovendien komen daar de kosten van de nieuwe werknemer bovenop. Deze kosten worden misschien wel gecompenseerd door de kosten die je niet hebt van het ziekteverzuim dat anders zou plaatsvinden, maar dat is niet te garanderen. Tenminste, je kan niet met 100% zeker stellen dat de senior anders was uitgevallen, of wel soms? Bovendien zijn de kosten van de administratieve rompslomp ook niet gratis.
#4 Niet verplicht
Eerlijk is eerlijk, voor veel werknemers zou het wel goed uitkomen, zo’n Generatiepact. Echter zijn veel werkgevers simpelweg niet verplicht om het uit te voeren. De werknemers van die bedrijven hebben er daardoor helemaal geen voordeel van. Dat is misschien jammerlijk, maar nu eenmaal wel hoe het gaat.
#5 Alternatieven
Het Generatiepact is niet voor iedereen het meest voordelig. Zo zijn er ook opties om bijvoorbeeld een deeltijdpensioen te nemen. Of wat dacht je van de RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding)? Met andere woorden, er zijn ook andere oplossingen en het is niet gegarandeerd dat een Generatiepact de beste oplossing voor een werknemer (en werkgever) biedt.
#6 Minder inkomsten
Je mag dan wel misschien minder werken, maar je gaat simpelweg wel minder verdienen. Dat heeft ongetwijfeld invloed op de manier van leven. Waar je eerst dit bedrag per maand had om uit te geven, is dat nu bijvoorbeeld wel anders. Bovendien zitten sommige regelingen zo in elkaar dat je ook nog eens minder pensioen gaat opbouwen. De percentages van bijvoorbeeld de 80-90-100 regeling staan absoluut niet vast.
Goed, of je nu in de schoenen van werknemer of werkgever staat: het is een keer tijd om je te verdiepen in het Generatiepact en de voor- en nadelen. We zijn dan ook erg nieuwsgierig naar hoe jij dit ‘plan’ ervaart. Voor nu sluiten we ‘m af en zien je graag nog eens terug op Entrepreneur Online.