houses near mountain during daytime houses near mountain during daytime

Nadelen tweede huis in Spanje

Spanje, het land van zonovergoten stranden, flamenco en rijke culinaire tradities. Bekend om zijn levendige festivals, historische steden zoals Madrid en Barcelona, een mañana mañana mentaliteit en adembenemende landschappen van de Pyreneeën tot de Costa del sol. Het is werkelijk waar een geweldig land.

Zelfs zo geweldig, dat er sommigen zijn die kiezen voor een tweede huis in dit land. Zij overwinteren daar of kunnen er de gehele zomer van genieten als vakantiebestemming. Wat een luxe, zou je denken. Toch kent het hebben/ kopen van een tweede huis wel degelijk zo zijn nadelen. In deze blog lees je waarom, evenals veel andere informatie over het kopen van een huis in Spanje. Ready? Mooi. Lezen maar!

Financiële lasten en onvoorziene kosten

Laten we duidelijk zijn: er zijn absoluut niet veel mensen die het zich kunnen veroorloven een tweede huis aan te schaffen. Al helemaal niet als dat een vakantiehuis betreft en dus alleen maar voor de ‘leuk’ is.

In elk geval zijn de financiële lasten een van de grootste nadelen aan een tweede huis in Spanje. Dit omvat niet alleen de aankoopprijs, nee, nee, we hebben het ook over:

  • Belastingen en heffingen (gemeentelijke belasting, onroerendgoedbelasting, etc.). De kosten variëren in de verschillende gebieden van Spanje, dus lees je hier goed in.
  • Notariskosten en makelaarskosten. Waarschijnlijk ben je niet zelf op de bonnefooi door Spanje gecrost om een huis te vinden, dus houdt hier ook rekening mee.
  • Onderhoud en reparaties. Met name als het een vakantiehuis betreft waar je een groot gedeelte van de tijd niet bevindt, kunnen onderhoudskosten hoog oplopen. Wordt het wel bewoond (door bijvoorbeeld verhuur) dan zal daar ook niet altijd alles heel blijven. En ai, afhankelijk van de locatie, kan het huis te maken krijgen met extreme weersomstandigheden zoals hitte, vochtigheid of zware regenval.

Hmm… Als dit nog maar het begin is… Weet waar je aan begint, zullen we maar zo zeggen.

Juridische complexiteit en administratieve rompslomp

Een tweede huis in Spanje brengt ook een reeks juridische en administratieve verplichtingen met zich mee. Het Spaanse rechtssysteem kan complex zijn en verschilt vaak aanzienlijk van wat men gewend is in Nederland. Bijvoorbeeld, het proces van het kopen van onroerend goed in Spanje vereist zorgvuldige naleving van lokale wetten en regelgeving. Dit omvat het verkrijgen van een NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero/ identificatienummer voor niet-residenten in Spanje), het openen van een Spaanse bankrekening en het correct invullen van belastingaangiftes.

Daarnaast is er ook het aspect van erfrecht en testamenten. Spaanse wetten omtrent erfopvolging kunnen complex zijn, vooral voor buitenlanders. Als je wilt dat je tweede huis soepel overgaat naar je erfgenamen, is het belangrijk om dit goed te regelen met juridische experts die zowel de Spaanse als de Nederlandse wetgeving begrijpen.

Ennûh, vergeet je ook niet uit te zoeken hoe het precies zit met het eventuele verhuren van je woning? Dat is ook niet wat zomaar mag.

Culturele misvattingen en taalbarrières

Hoewel Spanje een populaire bestemming is voor buitenlanders, zal het daadwerkelijke leven in een ander land culturele en taalgerelateerde uitdagingen met zich meebrengen. Zo varieert het niveau van Engels sterk per regio en in veel landelijke gebieden wordt nauwelijks Engels gesproken. Dit kan communicatie bemoeilijken, vooral in situaties waarin je lokale diensten nodig hebt zoals een loodgieter, elektricien, of bij het regelen van bureaucratische zaken op het gemeentehuis. Dat je een woordje Spaans spreekt is daarmee eigenlijk wel een absolute must.

Verder zijn er culturele verschillen die in het dagelijks leven een rol kunnen spelen. Spanjaarden hebben bijvoorbeeld een andere tijdsindeling dan de meeste Noord-Europeanen gewend zijn. Veel winkels sluiten tijdens de siësta en veel administratieve instanties werken op beperkte tijden. Dit zal ongetwijfeld voor frustratie zorgen als je gewend bent aan de efficiëntere Noord-Europese werkethiek. Weet waar je voor tekent!

Reistijd en kosten

Ten eerste is het natuurlijk al een aanzienlijk stuk om van Nederland naar Spanje te reizen. En of je dat nu per vliegtuig of auto doet, een of een aantal dagen mag je er sowieso wel voor rekenen. Een spontaan weekendje weg is daarom niet altijd zo praktisch. Daarbij moet je je ook nog bedenken dat het aardig in de kosten kan oplopen, zo’n tripje heen en weer. Maar goed, mogelijke gevolgen van lange periodes van afwezigheid zijn het ook net niet, dus je zal wel ‘moeten’.

Het gevoel van verplichting

Een misschien onverwacht nadeel van een tweede huis in Spanje kan het gevoel van verplichting zijn dat erbij komt kijken. Veel mensen kopen een tweede huis met het idee van ultieme vrijheid en de mogelijkheid om te reizen wanneer ze willen. Maar in werkelijkheid kan het hebben van een tweede huis een gevoel van verplichting creëren om er telkens naartoe te gaan, simpelweg omdat je er al in hebt geïnvesteerd. Dit kan leiden tot minder flexibiliteit om andere vakantiebestemmingen te verkennen of om af te wijken van de gebruikelijke routine.

Conclusie

Hoewel de aantrekkingskracht van een tweede huis in Spanje onmiskenbaar is, is het van groot belang om ook de nadelen in overweging te nemen. Financiële verplichtingen, juridische complexiteit, culturele uitdagingen en de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met eigendom op afstand, zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op je beslissing. Overigens klinkt dit wel allemaal wel heel negatief, maar you better be safe than sorry, of niet dan?

De beste tip die we je kunnen geven: contacteer een professional voor de aankoop van het huis. Eentje die het land kent en de taal spreekt, om zo problemen te kunnen voorkomen.