Stel je voor, je scrolt op Funda en na maandenlang zoeken, zie je daar dan eindelijk het huis van je dromen. De plek is fantastisch, de prijs is prima en je hebt al helemaal een geromantiseerd beeld van dat jij er straks woont. Er is alleen één dingetje, vanwege de leeftijd van de woning en sommige kenmerken, denk je dat het verstandig is om een bouwkundig keuring uit te voeren.
Tenminste, is dat wel iets wat je zou willen? Of moet je het, als de koper er ook niks vanaf wil weten, lekker links laten liggen? In deze blog duiken we in de wereld van bouwkundige keuringen. Wat houdt zo’n keuring nou eigenlijk precies in? Waarom is het belangrijk (of niet)? En zijn er ook mogelijke nadelen waar rekening mee moet worden gehouden? Laten we de details van deze mogelijke stap in het aankoopproces van je nieuwe woning eens bespreken.
Een duidelijke uitleg
Een bouwkundige keuring, ook wel bekend als een bouwtechnische keuring, is een grondige inspectie van een woning om de staat van het gebouw en eventuele gebreken te beoordelen. Dit type keuring wordt eigenlijk altijd uitgevoerd door een erkende bouwkundig ingenieur of inspecteur en is van cruciaal belang voor zowel kopers als verkopers van het betreffende huis. Hier zijn de belangrijkste aspecten die bij een bouwtechnische keuring worden bekeken:
- Structuur en fundering: Inspectie van de fundering, muren, en dragende constructies om te controleren op scheuren, verzakkingen of andere structurele problemen.
- Dak en vloeren: Evaluatie van de conditie van het dak, inclusief de dakbedekking en dakgoten en controle van de vloeren op eventuele slijtage of beschadiging.
- Installaties: Controle van de elektrische installaties, loodgieterij en verwarming- en koelsystemen om te zorgen dat ze veilig en functioneel zijn.
- Vocht- en schimmelproblemen: Identificatie van vochtproblemen, schimmel, en eventuele lekkages die de gezondheid en veiligheid van de bewoners kunnen beïnvloeden.
- Isolatie en ventilatie: Beoordeling van de isolatie en ventilatie om te controleren of het gebouw energie-efficiënt is en goed geventileerd wordt.
- Afwerking en esthetica: Inspectie van de binnen- en buitenschoonheid van het gebouw, inclusief verfwerk, plafonds, en vloeren.
Na de inspectie ontvangt de opdrachtgever een gedetailleerd rapport waarin de bevindingen worden samengevat, inclusief eventuele gebreken, benodigde reparaties en onderhoudsadviezen. Dit rapport kan helpen bij het onderhandelen over de aankoopprijs, het plannen van toekomstige renovaties of het identificeren van risico’s die mogelijk grote kosten met zich meebrengen.
De keerzijde van een bouwkundige keuring
In principe zouden wij kopers alleen maar aanraden om zo’n bouwkundige keuring aan te gaan. Je wil in principe weten waar je voor betaald. Mochten de gebreken voor directe kosten hoger uitvallen dan bijvoorbeeld 10% van de koopprijs, dan kan je er wellicht nog vanaf, als er een clausule is opgenomen die dat vermeldt. De directe kosten zijn overigens de kosten waarvan de geldverstrekker wil dat je deze binnen vijf jaar gebruikt om de gebreken te herstellen.
Anyway, denk je aan de nadelen van een bouwkundige keuring, dan kan je denken aan:
#1 Niet alles wordt bekeken
Een persoon die de bouwkundige keuring komt uitvoering, checkt niet alles. Tenminste, in de zin van dat hij niets verwijdert of verplaatst. Heeft de vorige eigenaar een vreemde plek van de vloer onder het kleed verstopt, dan zal een bouwkundige dat niet hebben gezien, om maar even een flauw voorbeeld te benoemen. In elk geval loop je altijd het risico dat er verborgen verbreken zijn.
#2 Directe kosten
De directe kosten bij een bouwkundige keuring kunnen bij een wat verouderd huis flink oplopen. Om die reden is het van groot belang dat je bij bepaalde bedragen een soort clausule laat inbouwen, zodat je er misschien nog vanaf kan komen. Doe je dat niet, dan kan het zomaar zijn dat het je flink wat eigen geld gaat kosten. De kosten die bovenop het bouwdepot vallen en je misschien niet meer kan verhypotheken, bedoelen we dan.
#3 Kosten
Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring kan een aanzienlijke uitgave zijn, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het pand. Dit kan een drempel zijn voor sommige kopers, vooral als ze al bezig zijn met andere kosten van de woningoverdracht.
#4 Onderhandeling
Het rapport kan een negatief effect hebben op de onderhandeling over de prijs. Als er ernstige gebreken worden gevonden, kan dit de verkoper aanmoedigen om de prijs te verlagen of zelfs het aanbod in te trekken. Aan de andere kant, wanneer de bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door de koper, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de initiële inschatting van de vraagprijs. Misschien heb je die tienduizend euro wel nodig om een volgend huis te financieren. Valt de keuring tegen, dan kan het zomaar zijn dat je het net niet gaat redden.
#5 Semi-verplichting
Inderdaad, sommige hypotheekverstrekkers maken een bouwkundige keuring verplicht voordat zij een hypotheek goedkeuren. Dit is om te waarborgen dat het vastgoed in goede staat verkeert en geen verborgen gebreken heeft die de waarde of veiligheid van het pand kunnen beïnvloeden. Hoewel dit een extra stap en kosten met zich meebrengt, beschermt het zowel de koper als de hypotheekverstrekker tegen potentiële problemen op lange termijn. Het is dus inderdaad een verplichting als de hypotheekverstrekker deze eis stelt.
Algemene consensus
De algemene consensus is dat het uitvoeren van een bouwtechnische keuring sterk aanbevolen wordt, zelfs als het niet verplicht is. Het biedt belangrijke inzichten in de staat van een woning, helpt verborgen gebreken te identificeren en voorkomt onverwachte kosten. Hoewel het extra kosten met zich meebrengt, kan het op de lange termijn waardevolle bescherming en gemoedsrust bieden bij het kopen of renoveren van je nieuwe woning. Doen dus!