man writing on paper in front of DSLR man writing on paper in front of DSLR

Young Ones: heb je gedacht over deze nadelen?

Het lijkt soms wel dat de jongere generaties eigenlijk alleen maar zoveel mogelijk willen verdienen, met zo weinig mogelijk werk. Het is een beetje een vertekend beeld wat volgens ons is ontstaan toen er uit kwam dat zoveel influencers bakken en bakken met geld binnenslepen, terwijl het echt niet zo ‘moeilijk’ is, wat ze doen. Of wat dacht je van de cash cows of zij die met crypto rijk zijn geworden?

Je hoeft er niet eens je best voor te doen en je vindt adverteerders die stellen dat je na één maand iets doen al duizenden euro’s kan binnenharken. Hoewel daar ongetwijfeld een kern van waarheid in schuilt, is het voor lang niet iedereen weggelegd. Je zou dan nog even kunnen overwegen om aan de slag te gaan als freelancer, bijvoorbeeld bij Young Ones. Lees in deze blog alle ins en outs over dit platform. Scroll je gauw verder?

Wat is Young Ones?

Young Ones is een platform dat zich richt op freelancers, vooral in de creatieve sector. Het biedt een netwerk van mogelijkheden en middelen om freelancers te helpen bij het vinden van werk en het uitbreiden van hun zakelijke kansen. Via Young Ones kunnen freelancers namelijk zich inschrijven op opdrachten, waarna ze wel of niet door hun opdrachtgever worden uitgekozen om te komen. Het helpt hen te verbinden met verschillende partners en zo kan de freelancer er ook zelf achterkomen wat hij of zij leuk vindt.

Het mooie aan Young Ones is dat het voor de meeste (jongeren) een hoger salaris biedt dan wanneer ze een bijbaantje zouden nemen. Je doet iets wat je waarschijnlijk lekker vindt én verdient meer. Dat is dan toch geleding?

Het lijkt geweldig, maar…

In principe is er niet heel veel mis aan het platform. Zo krijgt het op onafhankelijke review websites veel positieve reviews en lijkt het allemaal te werken aan het zonnetje. Er wordt aan je uitgelegd wat je nou precies kan verwachten qua belasting en dergelijken en er hebben zich veel opdrachtgevers (bedrijven) aangesloten. Het lijkt dus echt helemaal geweldig, maar…

… weinig beoordelingen

Allereerst schijnt het zo te zijn dat de kans ontzettend klein is om allereerst aan de slag te kunnen gaan. Dat komt omdat de meeste bedrijven iemand uitkiezen met veel goede beoordelingen van voorgaande klussen. Als je net bent begonnen op het platform Young Ones, dan heb je nog helemaal geen beoordelingen. Het kan soms wel weken duren voordat je er een keer tussenkomt, wat in zo’n geval dan erg frustrerend kan zijn. In al die maanden had je ook prima ander werk kunnen zoeken.

… populariteit

Een platform aan Young Ones werkt eigenlijk met vraag en aanbod. Voor een langere tijd scheen dit prima in balans te zijn. Helaas lijkt het platform de afgelopen tijd zó populair te zijn, dat er eigenlijk veel te veel aanbod is voor de vraag. Met andere woorden, er schrijven zich heel veel mensen op een opdracht in, wat de kans klein maakt dat je überhaupt aan de slag kan. Zonder opdracht verdien je geen cent en dat zorgt dan weer een beetje hetgeen wat we hierboven ook al beschreven.

… werking van de app

Hoewel dit niet bij iedereen voorkomt, kan het zo zijn dat de app niet altijd even goed meewerkt. Ervaringen die worden gedeeld gaan over de duur van het laden van sommige functies of dat het af en toe als wat onoverzichtelijk wordt ervaren. Gelukkig heeft de app een goede klantenservice, die je eigenlijk ook altijd wel wil helpen. Zo nemen ze suggesties aan om naar hun servicedesk/ ict-afdeling voor te stellen en zijn ze eigenlijk nooit te beroerd om te helpen. Dat is toch wel een fijn gevoel, als die app letterlijk jouw eventuele werk kan laten zien.

… onduidelijke opdrachtomschrijvingen

Young Ones werkt zo dat de bedrijven een soort opdrachtomschrijving geven, om aan de freelancers te laten zien wat nu eigenlijk de bedoeling is. Echter wordt er weleens geklaagd door de freelancers dat de opdrachtomschrijving eigenlijk heel onduidelijk is. Er wordt a gesteld, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat ze c uitvoeren. Natuurlijk zal het wel enigszins overeenkomen, maar niet elke freelancer kan met die veranderingen zo goed omgaan.

… gelimiteerd budget

Het mooie aan freelancer zijn is dat je in principe je eigen prijs kan bepalen. Echter is dat bij Young Ones niet helemaal het geval. Daar heeft het bedrijf voorafgaand al een uurtarief in hun hoofd (welke je aan het einde van de werkdag wel meteen krijgt uitbetaald) en daar moet je het mee doen. Je zou je eigen tarief wel kunnen verhogen, maar het probleem dat dan ontstaat is dat opdrachtgevers je minder snel uitkiezen. Waarom zouden zij voor een duurdere kandidaat kiezen als er ook een goedkopere beschikbaar is?

Wel of geen Young Ones?

Hmm… Door de bovenstaande punten kan het zomaar zijn dat je het gebruik van Young Ones eigenlijk helemaal niet meer zo ziet zitten. Toch moet je in gedachten houden dat de meeste van deze nadelen zijn gebaseerd op wat een paar gebruikers ervaren. Voor jou hoeft het niet zo te voelen.

Daarnaast hebben we niet zo lang stilgestaan bij de voordelen van Young Ones. Daarom is het belangrijk die nog eens op te zoeken, want misschien vallen de nadelen voor jou dan wel in het niet. Bovendien is het zo dat sommige nadelen misschien niet zo zeer bij Young Ones horen, maar eigenlijk bij het zijn van een freelancer in het algemeen. Ook zonder bureau dat boven je staat, kan het zijn dat je niet wordt uitgekozen omdat een andere freelancer een lager budget rekent, om maar een voorbeeld te noemen. Of jij uiteindelijk wel of niet in zee wil gaan met Young Ones, moet je daarom lekker zelf weten. Daar gaan wij je niet in adviseren. Heb jij al een keuze gemaakt?